hooikist

Naar een vriend(in) versturen

Greenstove / hooikist

GreenStove

020 441 4874

info@greenstove.nl

Marokkaanse stoof
met abrikozen, gember en kaneel

Hoofdgerecht voor 4 personen

Benodigdheden:
800 gr lamsvlees
2-4 zoete aardappelen
2 uien
4 tenen knoflook
(olijf)olie

Voor de marinade:
(olijf)olie
2 stukjes gember
2 eetlepels rash el hanout*
(of, in plaats van de rash el hanout: 1 theelepel komijnzaad, 1 eetlepel koriander, 2 theelepels venkel, 3-4 gedroogde pepertjes en (verse takjes) rozemarijn)

Bereiding:
Meng de gember en rash el hanout met de olie tot een smeuïge marinade.
Snijd het vlees in stukjes.
Marineer het vlees in de helft van de marinade.

Schil de aardappelen, uien en knoflook en snijd in stukjes.
Marineer deze aardappelmix in de andere helft van de marinade.

Bak het vlees.
Voeg de aardappelmix toe en bak 5 min.
Voeg de rijpe pomodori’s, het kaneelstokje, de gedroogde abrikozen en de laurierblaadjes toe.
Laat dit alles 10 minuten goed doorkoken.

Zet de pan met gesloten deksel (en liefst in een schone theedoek voor het schoonhouden van de kussens), gedurende (1 tot) 1,5 uur in de GreenStove.

Voor het opdienen verse koriander over het gerecht leggen.

Lamsstoof kun je met van alles variëren en er allerlei groenten bij eten; bijvoorbeeld de aardappelen vervangen door pompoen. De verschillende soorten groenten en kruiden bepalen hoe oosters of westers de stoof wordt.  De combinatie abrikozen, kaneel en gember met de kruiden, zoals koriander, maken het een Marokkaans gerecht. De marinade maakt het vlees smakelijk en veel zachter.
Ik doe verder altijd maar wat, bijv. de aardappelen door pompoen  vervangen.

* rash el hanout is een mengsel van allerlei oriëntaalse kruiden, te verkrijgen bij Tturkse en Marokkaanse winkels.

© 2010  Jamie Oliver : De basis van het koken

hooikist van de GreenStove